Yes, jeg er en dåseåbner!

-Jette, du er jo sådan en slags dåseåbner, udbrød en af mine kunder spontant.

Det er den sjoveste og sandeste kompliment, jeg længe har fået.

Og jeg er SÅ glad for den!

 

For kunden sad fast i gamle overbevisninger og historier, som ikke var sande og som holdt hende i et slags ubevidst, selvvalgt fængsel – som hverken gavnede hende, hendes forretning eller hendes familie.

Hun var frustreret og følte sig låst.

Indtil jeg fandt dåseåbneren frem…

 

Sidder du (også) fast?

Hører du dig selv gentage de samme forklaringer og (dårlige) undskyldninger?

Det kan være noget i stil med det her:

  • Jeg kan ikke skifte bolig, fordi ….(jeg har ikke råd, jeg kan ikke flytte væk, jeg ved ikke hvordan…)
  • Jeg kan ikke skifte job, fordi….. (det er chefen der er en idiot, de andre skal ændre sig, de skal lære at sætte pris på mine evner, jeg har brug for pengene…)
  • Jeg kan ikke sige nej til turen med svigerfamilien, fordi… (hvad vil de så tænke, så er jeg en dårlig svigerdatter, så svigter jeg min mand…)
  • Jeg kan ikke sige nej til forældremøder og skolehjemsamtaler, fordi… (så er jeg en dårlig forælder, det hører jo med, det er min pligt, det gør alle andre forældre…)
  • Jeg kan ikke sige nej til at samle ind til Røde Kors, fordi… (så er jeg usolidarisk, det bør man da gøre, så er jeg egoistisk…)
  • Jeg kan ikke blive skilt, fordi…. (så bliver jeg ensom, jeg vil miste venner, jeg får en dårlig økonomi, det går ud over børnene, i min familie bliver vi ikke skilt, hvad vil mine forældre ikke sige…)
  • Jeg kan ikke leve af min forretning, fordi…. (det jeg laver er svært at markedsføre, kunderne finder åbenbart ikke min flotte hjemmeside, jeg mangler vist et gen for at drive forretning…)

Fortsæt selv listen…

 

Hvis du hele tiden hører dig selv gentage den samme remse (eller de samme remser, for vi har ofte flere i brug), der støtter dig i, at du IKKE kan ændre på din situation eller dit problem, så sidder du fast.

 

Og der er altid ét sted, du kan begynde at ændre noget. Jo der er: Du kan ændre på én af remserne…

Og når du begynder at ændre noget ét sted, så får det indflydelse på alt det andet i dit liv – og også på de mennesker, du omgiver dig med, fx din familie og dine kolleger, dine venner.

 

Men det kan være svært at se det selv.

Jeg har selv mange gange siddet fast – og det gør de fleste af mine kunder også.

 

Sardinen i dåsen

Se på det som sardinerne, der ligger tæt sammen i dåsen. De kan ikke røre sig ud af flækken – og slet ikke, når låget sidder på dåsen…

 

Det første skridt er at få øje på, at du er låst fast (du indsér, at du ligger i sardindåsen…)

 

Det næste er at blive bevidst om, at du HAR et valg (du indsér, at låget skal af den dåse, du har brug for hjælp fra en dåseåbner…)

 

Det tredje er, at du ikke behøver blive liggende fastklemt (du indsér, at du KAN slippe ud af dåsen…)

 

Det fjerde skridt er at begynde at GØRE noget nyt (du springer ud af den dåse…)

 

Kan du se pointen?

 

 

 

Efterlad en kommentar